poniedziałek, 30 września 2019

Truskawkowe ciasto Eli




Mąka pszenna – 2 szkl
Jajka – 4 szt
Cukier- 1,5 szkl
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Margaryna – 25 dag
Śmietana 18% - 4 łyżki
Truskawki – 1 kg
Cukier puder

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Margarynę utrzeć z misce z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy jajka i przesianą mąkę cały czas ucierając. Na koniec dodajemy śmietanę.
Blachę smarujemy margaryną i przekładamy do niej ciasto.
Truskawki oczyszczone i umyte  układamy na cieście, delikatnie je wciskając.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut w 180stC.
Upieczony wyjmujemy i jeszcze ciepły posypujemy cukrem pudrem.

1 komentarz: