poniedziałek, 30 września 2019

Babka w czekoladzie


Mąka pszenna – 20 dag
Mąka ziemniaczana –20 dag
Masło – 20 dag
Cukru – 20 dag
Jajka -  4 szt
Proszek do pieczenia -  1 łyżeczka
Mleko – ¾ szklanki
Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Kakao – 2  łyżki
Tłuszcz do formy
Bułka tarta do formy

Gotowa polewa czekoladowa



Żółtka wybić do miski i utrzeć z cukrem pudrem na masę, następnie połączyć z utartym masłem i dosypywać powoli produkty sypkie, pod koniec dodać mleko. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 2 części, i do jednej dodać kakao i dobrze wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, następnie wylać trochę ciasta jasnego a na wierzch ciemne i ponownie resztę jasnego.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 min w 180stC.
Po upieczeniu i ostudzeniu wyjąć z formy i polać polewą czekoladową i ozdobić 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz