środa, 31 lipca 2019

Praktyczne rady


Aby szybko ubić śmietanę należy dodać odrobinę cukru pudru, zamiast zwykłego cukru
*****************


Kruche ciasto będzie jeszcze kruche, jeśli zwykłą mąkę zastąpimy krupczatką, a surowe żółtka ugotowanymi.
**************


GDY PIANA Z BIAŁEK NIE CHCE SIĘ UBIĆ..
dodać kilka kropli soku z cytryny.

************

Jabłka i gruszki nie będą ciemniały przy krojeniu, jeżeli wrzucimy je na chwilę do lekko osolonej wody lub skropimy sokiem z cytryny.
*****
Cytryny będą bardziej soczyste, jeżeli włożymy je na 1-2 min do gorącej wody przed wyciśnięciem soku.
*****


Chcąc odróżnić jajko gotowane od nieugotowanego, trzeba spróbować zakręcić nim na stole. Gotowane będzie się kręcić, surowe nie.
*****


Pączki nie będą wchłaniały nadmiernie tłuszczu, jeśli dodamy do ciasta półtorej łyżeczki spirytusu na 1 kg mąki.
****


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz