niedziela, 21 lipca 2019

Babeczki waniliowe z kremem karpatkowym


Babeczki:
mąka pszenna - 2 szkl
jajka - 3 szt
cukier - 1/2 szkl
mleko - 3/4 szkl
masło - 1/2 kostki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
sól - szczypta

Krem:
mleko - 2 szkl
jajka - 4 szt
cukier - 1/2 szkl
margaryna - 1/3 kostki
mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
cukier waniliowy - 2 łyżeczki
masło - 1/2 kostki

masło rozpuścić , mleko roztrzepać z jajkami, następnie wsypać mąkę, cukier,sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, na końcu wlewamy przestudzone - ale plynne masło i razem chwilke krótką miksujemy.Nakładamy do papierowych foremek i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stC  ok 25 minut.po upieczeniu wyjmujemy i studzimy.
KREM
1,5 szklanki mleka wlej do garnka, dodaj margarynę, cukier i doprowadź do zagotowania.pozostałe mleko wymieszać z jajkami, mąką pszenna i ziemniaczaną i wlać do gorącego mleka i gotować na małym ogniu energicznie mieszają ok 2 minut.przestudzić.masło zmiksować, dodawać po łyżce ugotowanej masy i miksować ja gładki krem.Kremem ozdobić wystudzone dobrze babeczki, dowolnie ozdobić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz