piątek, 30 sierpnia 2019

Kudłacz jabłkowy w czekoladzie


jajka - 5 szt
mąka pszenna - 2 szkl
cukier - 1 szkl
olej -1 szkl
jabłka - 1 kg
kakao - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
polewa czekoladowa
kokosowe wiórki

Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę.
Dodać mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą, na przemian z olejem.
razem wszystko dobrze zmiksować.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
formę wyłożyć papierem i wyłożyć na nią ciasto.
wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut w temp 180stC.
po upieczeniu wystudzić, polać polewą czekoladową i posypać kokosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz