poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Jabłecznik Beaty




jajka - 5 szt
masła - 13 dag
margaryna - 13 dag
mąka pszenna - 20 dag
mąka ziemniaczana - 20 dag
cukier - 20 dag
sól - szczypta
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
jabłka - 1,5 kg
cukier 2 łyżki
cynamon - 2 łyżeczki
bułka tarta - 2 łyżki
cukier puder

Białka oddzielić od żółtek, 
margarynę utrzeć razem z masłem i cukrem, stopniowo dodawać po 1 żółtku.
obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodawać stopniowo do masy jajeczno maślanej, ucierając aż masa będzie jednolita.
Białka ubić na sztywna pianę z solą i powoli dodajemy piane do utartej masy i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, posypujemy cukrem i cynamonem, mieszamy.
blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią połowę ciasta, następnie posypujemy bułką tartą i wykładamy jabłka, na wierzch resztę ciasta.
wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy około 40 minut.
po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze: