poniedziałek, 21 października 2019

Babka rodzynkowa


Mąka pszenna  -25 dag
Mąka ziemniaczana – 12 dag
Kasza manna – 12 dag
Cukier – 15 dag
Margaryna – 10 dag
Jajka – 2 szt
Mleko – 1/2  szkl
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Aromat pomarańczowy
Rodzynki – 20 dag
Rum – 2 łyżki
Lukier-gotowy


Jajka utrzeć z cukrem  i połączyć z utarta margaryną. Cały czas miksując dodać przesiane mąki z proszkiem, następnie kasze mannę, mleko i aromat. Wszystko razem utrzeć na pulchną masę i dodać namoczone w rumie rodzynki. Wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy babkowej natłuszczonej i wysypanej bułką , wstawić do nagrzanego piekarnika i piec od 50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu wyjąc z formy i polać lukrem

1 komentarz: