piątek, 11 października 2019

Jabłecznik z lukrem



CIASTO: 
mąka pszenna - 500 dag
cukier - 1/3 szkl
masło - 200 g 
żółtka - 4 szt
jajko -1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
MASA: 
jabłka 2,5 kg 
galaretka w proszku 2 op 
cynamon 1 łyżeczka
 kasza manna 1 łyżka 
LUKIER:
cukier puder - 1 szkl
woda letnia - 2 łyżki

 Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz  proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz..
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę.
 Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.
 Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście.
 Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175stC. Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać.


1 komentarz: