Mango jest Owocem pestkowym z dużą ilością soczystego miąższu.
Ma kształt walca, lekko spłaszczony przy końcach.
Kolor skóry owocu zależy od etapu dojrzewania, barwy zaczynają się od ciemnozielonej przez żółtą, pomarańczową, aż po czerwoną.
Barwa zielona świadczy o niedojrzałości owocu, a intensywnie czerwona świadczy ze owoc jest przejrzały.
Najlepszy do jedzenia będzie owoc, który po naciśnięciu lekko się ugnie. W odpowiednim wyborze pomoże także węch, ponieważ dojrzałe mango uwalnia przyjemny zapach.
Mango znakomicie smakuje samo, ale to także idealny składnik deserów (ciast, galaretek, dżemów) lub dodatek do potraw, takich jak sałatki czy sosy do mięsa. Z mango powstają także pyszne i wartościowe soki oraz koktajle. Dodatkowo idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, jak np. szynka, ale i łosoś.
w 100g owocu znajduje sie 60 kalorii.
Mango można zaliczyć do najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców.
- działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe,
- ochronę organizmu przed nowotworami,
- spowalnianie procesu starzenia,
- normalizację poziomu cukru we krwi,
- wzmacnianie układu odpornościowego,
- zwiększa przyswajanie żelaza,
- poprawę przemiany materii,
- zapobieganie chorobom serca,
- obniżania poziomu cholesterolu,
- poprawę nawilżenia i elastyczności skóry,
- pozytywny wpływ na stan oczu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz