sobota, 27 lipca 2019

Sernik na zimno z kaczuszkami


Masa serowa: 
· serek homogenizowany 500 g 
· śmietana kremówka 30% 200 g 
· biszkopty okrągłe 
· żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore 
· cukier puder 1 łyżeczka 
DODATKOWO: 
· galaretka niebieska 2 op 
· pianki kaczuszki

 Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić do przestygnięcia. Śmietanę razem z cukrem ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać serek, zmiksować i na koniec dodać żelatynę, wymieszać dokładnie. Masę serową wylać na biszkopty, wyrównać wstawić do lodówki, Galaretkę rozpuścić w 700 ml wody, by była sztywniejsza, ostudzić i lekko tężejącą wylać na sernik, udekorować piankami


1 komentarz: